Therapeutisch Elastische Kousen

In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen, sokken of alleen kousen. Door de vele misverstanden over kousen wordt het belang ervan vaak onderschat. Dit is bij patiënten met lymfoedeem, spataders (varices), open benen (ulcus cruris) en dergelijke volledig onjuist omdat juist een goede kous van "levensbelang" is! De officiële naam is therapeutisch elastische kous. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty's uit de winkel die lichte steun geven. De naam sok is alleen bedoelt als sok en geeft geen druk. De naam therapeutisch elastische kous (tek) geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeuticum gaat met elastische eigenschappen.


In de praktijk zullen wij uw maten opnemen. Aan de hand van de maten wordt er voor uw een TEK besteld. Deze is bedoeld om uw klachten zover mogelijk te verminderen. Als u voor de eerste keer TEK krijgt, wordt er meestal één stuk of paar voor u besteld. Met dit stuk of paar kijken we of deze naar wens is en of er eventuele aanpassingen nodig zijn. Als er geen aanpassingen nodig zijn zal er een tweede stuk of paar voor u besteld worden.
Bij een herhalingsverstrekking worden er over het algemeen twee stuks of paren tegelijk besteld. Met deze TEK dient u 12 tot 14 maanden te doen. De kosten van de TEK worden verrekend met uw eigen risico (indien u deze nog niet volledig verbruikt heeft). TEK is namelijk een onderdeel van de basisverzekering.

Kousen dragen
Om de effectiviteit van TEK zo goed mogelijk te benutten is het aan te raden de TEK bij het opstaan direct aan te trekken en pas weer uit te doen wanneer u gaat slapen. U mag absoluut niet gaan slapen met TEK, tijdens het slapen beweegt u minder en kan de TEK gaan knellen.

Kousen wassen
Wij adviseren de kous altijd eerst te wassen voordat u de kous gaat passen. De TEK kunt u het beste in de wasmachine wassen met vloeibaar wasmiddel op maximaal 40 graden celcius. U droogt de kousen hangend of liggend (zonder knijpers). U mag de kous nooit laten drogen op een warmtebron (kachel of verwarming). In de zon hangen, uitwringen of drogen in een droger wordt ook sterk afgeraden.